Työympäristö koronaviruksen aikana

Etätyöt räjähtivät käsiin COVID19 viruksen johdosta

Alunperin Kiinasta liikkeelle lähtenyt koronavirus COVID-19 on muuttanut Suomessa lukuisten eri työpaikkojen ympäristöä huomattavasti. Viruksesta ei vielä tiedetä kaikkea, mutta sen vaikutukset näkyvät varmasti jokaisen ihmisen päivittäisessä elämässä.

Tästä artikkelista löydät nopeasti kaiken tarvittavan tiedon siitä, että miten sinun tulisi varautua muutoksiin lyhyellä aikavälillä.

Suomessa alkoivat poikkeusolot

Virallisesti poikkeustila alkoi Suomessa 17.3.2020. Tuona päivänä Suomen hallitus antoi kaksi eri käyttöönottoasetusta, joista toinen muutti henkilöstön asemaa ja toinen lääkkeiden myynnin rajoittamista.

Nämä muutokset aiheuttivat ongelmia etenkin diabeetikoilla ja astmasta kärsiville ihmisille. Juuri nyt lääkkeitä ei voi ostaa enää varastoon, vaan apteekissa joutuu käymään tiheämmin hakemassa esimerkiksi vain kuukauden lääkkeet.

Etätöiden määrä on lisääntynyt huomattavasti

Kaikkia töitä ei tietenkään voi tehdä etänä, mutta esimerkiksi iso osa opetuksesta, myynnistä sekä kirjanpidosta suoritetaan juuri nyt etänä. Tämä muutos on koskenut oikeastaan kaikkia mahdollisia yrityksiä.

Myös iso osa ravintoloiden henkilökunnasta kirjanpidon ja laskutuksen puolelta on siirtynyt tekemään töitä etänä. Ainoastaan karsitulla henkilökunnalla on tarve saapua paikalle juuri esimerkiksi ravintoloihin.

Näistäkin iso osa on saattanut joutua sulkemaan ovensa kokonaan ainakin hetkellisesti. Tämä johtuu siitä, että kaikilla ravintoloilla ei ole mahdollisuutta toimittaa ruokiaan kuljetuksen avulla.

Zoom palvelussa voit soittaa yhtiösi jäsenillä nopeasti

Etätöiden osalta opetuksen siirtyessä internetiin ovat erilaiset videopuhelupalvelut nostaneet suosiotaan huomattavasti. Nykyään lähes kaikki yritykset ja koulut käyttävät esimerkiksi Skype, Zoomia tai Slack-palvelua.

Nämä palvelut ovat olleet suhteellisen helppoja ottaa käyttöön, mutta aina nekään eivät anna toivottua tulosta. Esimerkiksi perinteisen palaverin tai kokoontumisen sijasta kaikkien saaminen paikalla samaan aikaan on osoittautunut erittäin työlääksi. Tuntuu siltä, että aina vähintään yhdellä osallisista joko kamera ei toimi, mikrofonin kanssa on ongelmia tai sitten internet yhteys pätkii.

Myös palveluiden kasvanut suosio on ollut osallisena hetkittäisiin katkoihin. Normaalisti näitä palveluita ei ole käytetty näin suurella kapasitettilla. Tästä syystä johtuen osa palveluista on alkanut pätkimään myös palvelun tarjoajan servereiden osalta.

Yhteisön managerointi on vaikeutunut

Konttoreiden ja toimistojen etuna on se, että tarvittaessa voit vain kävellä haluamasi henkilön luokse kertomaan ne asiat, jotka hänen tulisi tietää juuri nyt. Kun tämä ei ole enää mahdollista karanteenien johdosta on se vaikeuttanut joidenkin yhteisöjen managerointia.

Nyt jokaiselle osalliselle joutuu ensiksi lähettämään viestin ja tämän jälkeen odottamaan sitä, että viestin saanut henkilö vastaa tähän viestiin. Jos viesti lähetetään sellaiselle henkilölle joka on juuri sillä hetkellä puhumassa jonkun toisen kanssa toisessa puhelussa saattaa vastausta joutua odottamaan vaikka tunnin. Tämä on erittäin huono asia sellaisille yrityksille, jotka ovat tottuneet vain minuuttien viiveeseen toimintojen suorittamisessa.

Enää tarjolla ei ole fyysistä kontaktia

Yksi tärkeä elementti yrityksen kulttuurin luomisessa ovat tapahtumat, joihin yrityksen henkilöstö osallistuu. Esimerkiksi IT-alalla ja journalismin parissa on erittäin tyypillistä, että ainakin osa yhtiön henkilökunnasta kokoontuu viettämään aikaa yhdessä esimerkiksi perjantaisin. Aikasemmin annettu esimiesten valmennus onkin suuremmassa roolissa kuin koskaan aikaisemmin.

Yleensä nämä henkilöt suuntaavat esimerkiksi illalliselle tai juomaan yhdet oluet läheiseen kapakkaan. Enää tätä niin kutsuttua tiimihengen rakentamista on vaikeaa suorittaa. Tämä saattaa vaikeuttaa etenkin uusien työntekijöiden mukaan saamista yrityksen kulttuuriin.

Toisaalta onneksi juuri nyt näyttää siltä, että karanteenit eivät kestä loputtomiin. Esimerkiksi Tanska on ilmoittanut siitä, että karanteeneja aletaan purkaa piakkoin portaittain.

Kunhan nämä karanteenin purut saadaan myös suomeen, alkaa yrityksien kulttuurien rakentaminen jälleen yhtä loistavasti, kuin aikaisemminkin. Valitettavasti juuri nyt joukkueen henkeä joudutaan rakentamaan esimerkiksi videopuheluissa tai viestittelyn avulla.

admin

View more posts from this author